Tutustu Emäsaloon!

Emäsalo on suuri saari Porvoon saaristossa, Suomenlahden toiseksi suurin, aivan ulkosaariston tuntumassa. Se on pohjois-eteläsuunnassa 15 km pituinen ja leveimmillään noin viiden km levyinen. Emäsalossa on neljä kylää, pohjoisesta lukien Emäsalon kylä, Orrby, Bengtsby ja Vaarlahden kylä.

Emäsalon eteläpuolella on vielä Hakasalon saari, joka yhdessä Emäsalon kylien kanssa muodostaa Emäsalon kyläyhteisön.

Bengtsbyn keskellä on seuratalo Midgård, jossa järjestetään juhlia, teatteriesityksiä ja juhannussalon nostot. Sitä voi vuokrata yksityisten juhlien järjestämiseen. Vähän edempänä on Emäsalon Kyläpuoti. Se on avoinna kesät ja talvet, ja siinä on myös kahvila. Vaarlahden kylän pohjoispäässä on kappeli, jossa pidetään jumalanpalvelus kuukausittain. Sitä voi vuokrata mm. vihki- ja kastetilaisuuksiin.

Saaren pohjoisimmalla niemellä, Stornäsuddenissa, on ulkoilualue, johon voi tulla veneelläkin. Aivan etelässä on toinen ulkoilualue Varlaxuddenilla. Näitä kumpaakin ylläpitää Uudenmaan Virkistysalueyhdistys (UUVI).

Emäsalossa toimii useita yrityksiä, joilta saa palveluksia moninaisiin tarpeisiin. Saaren pohjoispäässä on mm. Poukama, joka tarjoaa konferenssi-, virkistys- ja hotellipalveluja, ja jossa on kahvila Jemma. Kesäisin täällä pidetään kesätoria. Vanhan lauttasataman tuntumassa on Emäsalon Merisataman polttoainemyynti ja grillikahvila.

Emäsalon länsipuolella kulkee syväväylä Suomenlahdelta Suomen suurimpaan satamaan, Kilpilahteen. Sinne liikennöidään vilkkaasti tankkialuksilla. Emäsalon eteläkärjessä on luotsiasema.

Emäsalo kartta 2022

Katsohan myös AJANKOHTAISTA mitä siellä on!

Näkymä kahvila Jemmasta
Kuva: BN