Asuttavuus

Öträff på Poukama

Saari-ilta Poukamassa lokakuussa 2023.

Kiitos kaikille osallistujille keskiviikon Saari-iltaan!! Teitä oli monta! Kiitos myös Poukamalle kahvituksesta ja tekniikan järjestämisestä!

Tietoa saaresta/asuttavuudesta ja kommentteja otetaan mielellään vastaan:

emsalo.bobarhet@gmail.com

Syysterveisin, Asuttavuus projektin työryhmä

Taustaa

Åbo Akademi johtaa projektia siitä, millaista on asua saarilla Suomessa. Porvoossa Emäsalo, Vessö ja Pellinki osallistuvat yhdessä hankkeeseen. Saarella asumisessa on omat haasteensa. Saaren tulee olla asuttava, jotta ihmiset viihtyisivät siellä. Yhteyksien, palvelujen ja työpaikkojen tulee olla asukkaiden saatavilla. Emäsalossa tulee olla houkuttelevaa ja viihtyisää asua.

Meneillä oleva kansalaistutkimus Emäsalossa – asuttavuusanalyysi

Asuttavuusanalyysi sisältää 7 aluetta ja yhteensä 45 indikaattoria. Nämä 45 indikaattoria arvioivat suurelta osin kaikki me, jotka asumme saarella – vakituisesti tai osa-aikaisesti. Analyysissä kartoitetaan saaren väestöä, identiteettiä, ekosysteemiä, makeaa vettä, energiaa, paikallistaloutta ja palvelujen saavutettavuutta. Faktojen (ei mielipiteiden) kerääminen saarelaisilta antaa pääsyn tietoihin, joita ei muuten ole saatavilla.

Kartoittaaksemme emäsalolaisten – niin vakinaisten kuin osa-aikaisten – tietoa ja tuntemusta saarestamme, mm Emäsalon perinneyhdistyksestä (EAF), kyläyhdistyksestä, kyläkaupasta ja Poukamasta koostuvatyöryhmä tekee kyselyn, jossa kerätään tietoa, miten emäsalolaiset näkevät asumisen Emäsalossa. Olemme saari huolimatta siltayhteydestä mantereeseen. Keräämme faktoja, jotka muodostavat perustan laajemmalle kansalaistutkimukselle, jonka tuloksena syntyy perusteltu raportti siitä, kuinka asuttava Emäsalon saari on.

Työ huipentuu raporttiin saaren asuttavuudesta.

Lisätietoja asuttavuusanalyysista ja indikaattoreista löydät osoitteesta:

https://www.abo.fi/fi/centret-for-livslangt-larande/siaa-bobarhet/